De wandel- en puzzeltocht

Zaterdag 26 maart was de uitgestelde wandel- en puzzeltocht. Hij was eerder in november gepland, maar enkele dagen voordat hij plaats zou vinden gooide corona helaas roet in het eten.

Er waren 2 wandelgroepen en 1 ‘Checkpoint Charlie groep’. Voor elke groep was een groepsapp gemaakt zodat communiceren gemakkelijk was.
Op een fantastisch zonnige zaterdag verzamelde iedereen op de doorgegeven coördinaten. Zelfs Petra en Marco waren er (die bij het opzoeken van de coördinaten ergens bij Amsterdam uitkwamen).

De 2 wandelgroepen moesten de route samen lopen en alle vragen beantwoorden. Maar wel precies in de juiste volgorde en dat was nogal een klus want de vragen stonden kris kras in de te lopen route. Tijdens deze route waren er ook nog foto-opdrachten die gemaakt moesten worden. En er waren een aantal algemene vragen waarop men ‘ergens’ tijdens de wandeling het antwoord op kon vinden. Dus men moest de hele route goed opletten. En dat deed men dus ook. Achter elke hoek en onder elke stoeptegel werd gezocht naar antwoorden 🙁 Het wandeltempo lag dan ook erg laag. John moest de groep dan ook meerdere keren aanmoedigen om het tempo te verhogen omdat anders misschien het avondeten in gevaar zou komen. Maar ondanks dat iedereen lekker wilde eten, ging het tempo niet omhoog. Waren de puzzels te moeilijk? Was de wandeling te lang? Was het niveau van de groep toch lager dan verwacht?

De teamnaam
De allereerste vraag was om samen een teamnaam te verzinnen.
Wat de groep echter niet wist, was dat John vooraf 2 personen uit elke groep een geheime opdracht gegeven had (Suzanne en Florent in groep 1, en Natasja en Peter in groep 2). Zij moesten dus al vooraf een teamnaam verzinnen en aan John doorgeven. Tijdens de wandeling moesten zij de rest van de groep proberen te overtuigen dat hun teamnaam leuker, beter was.
Bij team 1 ging dit soepel, bij team 2 was dit moeilijker en was de geheime opdracht dan ook niet geslaagd.

Komt jullie die Tectonic niet bekend voor?

Vroeg John lachend aan het begin van de wandeling

De Tectonic
Om de teams voor te bereiden op de moeilijkheid van de Tectonicpuzzel die bij de puzzels zat, gaf John ook vooraf al aan dat dit soort puzzel er ook bij zou zitten. Als ‘voorbeeld’ zette hij een Tectonic in de groepsapp. Dan kon men die al oefenen.
Zaterdag tijdens de wandeling bleek dat dit niet alleen een voorbeeld was maar dat het gewoon de echte Tectonic was die men moest oplossen tijdens de wandeling.

Weg kruis
Vlak voordat de groepen Bosschenhuizen in kwamen stond een blok beton langs de weg waar John vol verbazing naar keek. Hij begon te lachen. Zelden iemand gezien die zo blij van een blok beton werd.
Maar wat bleek? De groepen moesten in een van de opdrachten het aantal krullen tellen van een wegkruis dat langs de weg moest staan. Maar dat wegkruis was dus ‘weg kruis’. Bij het uitzetten van de route stond dat wegkruis dus altijd op die blok beton, maar nu niet meer. Vreemd volk, die Bosschenhuizenaren.

Letterlopen team 1
Aangekomen bij het kapelletje in Bosschenhuizen zagen we daar Berg & Gerrie en Janneke staan. Wat een verrassing!
Bij het kappelletje moest team 1 Letterlopen. Dat wil zeggen dat het team 6 letters van John kreeg. Elk persoon moest 1 letter uitbeelden door die letter in gedachten op de grond te tekenen en daarover heen te lopen. Team 2 moest raden welke letters gelopen werden en van die letters moest vervolgens een woord gemaakt worden. Om duidelijk te maken dat men niet gewoon liep te lopen maar met de letter bezig was, moest men de armen omhoog houden.
Erg leuk om te zien. 🙂
Team 2 was zo slim om niet alle letters proberen te zien, maar sprak af dat iedereen 1 persoon van team 1 zou volgen. Complimentje!

Letterlopen team 2
Bosschenhuizen werd via een zijstraat verlaten en via een mooie open weg waren diverse mooie vergezichten te zien. Mooie foto’s.
Aan het einde van deze doodlopende weg was een verkeerspleintje. En wat was de tweede verrassing? Daar zaten Gerrie & Bert en Janneke met lekkere wafels en een pakje drinken. De innerlijke mens was niet vergeten.
Op deze plek voerde team 2 de Letterloopopdracht uit, iets minder fanatiek en duidelijk dan team 1 moet gezegd worden.

Simplevei
Na afscheid genomen te hebben van Bert & Gerrie en Janneke, liepen we langs de Eyserbeek weer richting Simpelveld. Bij Vakantiehoeve Simplevei werd kort gestopt voor een drankje buiten op het terras. En natuurlijk werd er gepraat over alle puzzels die opgelost moesten worden. En wie troffen we hier weer? Gerrie & Bert en Janneke! Die lustten ook wel een drankje.
Na een half uurtje vertrokken we weer om richting het centrum van Simpelveld te wandelen.

De kennisquiz
In de hoop de wandelgroepen af te leiden van het te nemen Molsberger voetpad, werd vlakbij de Kennisquiz gedaan. Elk groepslid mocht een nummer noemen en die vraag werd dan gesteld. Wist die het antwoord niet dan mocht de groep helpen, maar dat leverde dan wel maar 1 punt op als het antwoord goed was. John had een (oude) lijst met 172 vragen bij zich. En hoewel iedereen vrij was in het te noemen nummer, vond een enkeling toch dat ‘de andere groep’ makkelijkere vragen had.

De muziekkennis-, dans- en zingquiz
Het tweede deel van de wandeling (na de pauze bij Simplevei) was het wandeltempo gelukkig wat hoger. Er waren minder vragen te beantwoorden, de meeste puzzels waren opgelost. Gelukkig maar, want John had het voornemen om misschien enkele opdrachten te verplaatsen naar de avond, maar aangekomen bij het plein van de voormalige kerk in Huls besliste John toch op het laatste moment om de muziek-, dans- en zingquiz maar gewoon door te laten gaan.
Per team werden enkele liedjes gespeeld en men kon punten verdienen indien men de artiest wist, de titel van het lied en extra punten verdienen als men ook nog meezong en danste.
Hij zette zijn kleine bluetooth speaker aan en ging op zijn telefoon zoeken naar de speciaal voor deze quiz gemaakte playlist met vrolijke meezingers en meedansmuziek. Hij vond een wandelplaylist en startte het eerste lied. Terwijl het team dat aan de beurt was een beetje twijfelend zond en danste, was John in zijn playlist aan het scrollen, want hij vond niet de liedjes die hij erin gezet had. Maar ja, vlug verder met het volgende liedje. En zo ging het maar door. John had een vreemd gevoel in zijn buik.
’s Avonds in bed zat John hier nog steeds mee in zijn maag (naast het Grieks eten zat het). Dus ging hij toch maar eens op zoek in de door hem gemaakte playlists. En toen zag hij het opeens. In plaats van de Jubileumwandelplaylist had hij per ongeluk een totaal andere wandelplaylist gekozen. Vandaar de gewone, rustige muziek die gespeeld werd. Potverdorie.
Missertje van de organisatie. 🙁 10 Punten aftrek voor de organisatie.

De pennenstreekopdracht
Aangekomen bij het einde van de wandeling moest 1 persoon van elke groep nog de laatste opdracht uitvoeren, de pennenstreek. Maar dit bleek een makkie voor zowel Hans als Peter. Wat een knappe koppen hebben we toch bij Smash he?
Na deze opdracht was de wandel- en puzzeltocht voorbij en gaf John de groep het adres waar we zouden gaan eten. Na het noemen van ‘Heldevierlaan 10 in Heerlen’ stapte hij in zijn auto en liet de groep een beetje verdwaasd en verward achter. Dat adres, dat was toch van de sporthal?

Eten in kantine sporthal Palemig
Aangekomen bij de kantine van sporthal Palemig stond het busje van Nisos/Byzontium al op de oprit. Er werden enkele flinke kratten uitgeladen en naar de kantine gebracht. Daar hadden Bert & Gerrie en Janneke al alles leuk neergezet, zodat we snel aan het Grieks buffet konden beginnen. Sandra en Roger kwamen ook nog. Er werd gesmikkeld en gesmuld. En 3 drankjes kon men op Smash drinken. Kortom, het smaakte goed!

Winnaar
Terwijl een paar mensen aan een moordenaardartspel begonnen, ging John aan de bar zitten en begon hij alle vragen en opdrachten na te kijken en punten te tellen. Het ging gelijk op, maar team 2 had de groepsnaam fout. Maar wat bleek? Team 1 had 2 vragen verkeerdom beantwoord en dat leverde 10 strafpunten op. Oei. Uiteindelijk kwam team 1 uit op 47 punten en team 2 op 61 punten. Applaus klonk en iedereen kreeg nog een lekker snoepprijsje.
Er werd nog nagepraat over de de opdrachten, de vragen en de wandeling.

Kleine onvolkomenheden in de jurering
Een dag later was John weer aan het reflecteren en bedacht zich dat team 1 niet 2 vragen in de verkeerde volgorde had gegeven, maar dat 2 antwoorden verkeerd om waren gegeven. Dat is natuurlijk een groot verschil! Dus de 10 punten aftrek die de jury een dag eerder had toegekend, waren onterecht! Oeps.
Team 1 had dus eigenlijk 57 punten in plaats van 47. Gelukkig maakte het niet uit voor de einduitslag. Pffft. (Gelukkig zal niemand ooit achter deze fout komen.)

Video’s van de verschillende opdrachten

(JL)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *